Wedstrijdinformatie

Als uw kind voor het eerst mee mag doen met een wedstrijd is dat natuurlijk altijd spannend. Hebben ze wel genoeg getraind? Wat moeten ze aan? Hoe laat moeten we er zijn? Wat kunnen we verwachten?.

Er zijn verschillende soort tunwedstrijden, dit heeft te maken met de verschillende niveaus waarop de kinderen turnen. Wanneer je net begint of 1 keer per week traint, dan doe je mee aan funwedstrijden of wedstrijden die onderling met verschillende verenigingen worden georganiseerd. Plezier en bewegen staat voorop, de oefeningen zijn niet te moeilijk en je kunt ervaring opdoen.
Turn je al een langere tijd en train je twee keer per week dan kun je meedoen aan de wedstrijden van de KNGU. Er worden twee wedstrijden gehouden en als je met je oefening goed scoort, dan kun je plaatsen voor de Friese kampioenschappen. Bij deze wedstrijden zijn de oefeningen moeilijker en de jongere kinderen doen in teamverband mee aan de wedstrijd.

In de weken voor wedstrijd wordt er natuurlijk zo goed mogelijk getraind, zodat het voor elk kind duidelijk is welke oefening ze mogen laten zien. Soms komen onze juryleden langs om nog tips en advies te geven. In de week voor de wedstrijd krijgen de kinderen van de vereniging een tas met een wedstrijdturnpakje en een trainingspak, die je tijdens de wedstrijd mag dragen. Ook krijg je dan een email waarin het programma en de locatie van de wedstrijd staat.

Op de wedstrijddag zelf

Bij aankomst in de betreffende sporthal staat er aangegeven in welke kleedkamer de kinderen van hercules worden verwacht. Hier kunt u uw kind omkleden en daarna gaan de kinderen naar de trainster in de sporthal. Ouders kunnen daarna plaatsnemen op de tribune. Het is niet nodig om de kinderen eten/drinken mee te geven tijdens de wedstrijd, hier is na de wedstrijd, vóór de prijsuitreiking nog tijd voor.

 

Een wedstrijd begint altijd met een opmars. Iedere vereniging komt op en alle deelneem(st)ers van de betreffende ronde lopen achter elkaar aan. Ouders op de tribune kijken toe hoe hun kind (en de concurrentie) aan de wedstrijd begint. Vaak mogen de turnsters nog even “inturnen” een moeilijk onderdeel even oefenen, voordat ze de hele oefening laten zien.
Er wordt altijd geprobeerd om tijdens de wedstrijden voldoende begeleiding mee te laten gaan, in ieder geval 1 leidinggevende. Tijdens de wedstrijd beoordeeld een jury de oefeningen die de kinderen laten zien. Er zijn per wedstrijd 4 onderdelen, de balk, de brug, de sprong en de vloer of lange mat.

Na het turnen van alle toestellen volgt de afmars en mogen de kinderen even plaatsnemen op de tribune en heeft het telbureau tijd voor het optellen van de cijfers. Daarna roept de speaker dat het tijd is voor de prijsuitreiking.

De uitslagen van de wedstrijd zijn na de prijsuitreiking, vaak op de deur naar buiten te vinden, zodat de deelnemers per onderdeel kunnen kijken hoe ze het hebben gedaan. Deze uitslagen worden ook op de website van dutchgymnastics (kngu) gezet.


Meedoen aan wedstrijden is niet verplicht, maar wel heel erg leuk! Zo kun je laten zien dat je bepaalde technieken en oefeningen kunt uitvoeren. Voor elke wedstrijd moet inschrijfgeld betaald worden, dit wordt automatisch geïncasseerd van de rekening, net als de contributie van het lesgeld.

Bij de gymwedstrijden geldt:  Meedoen is belangrijker dan winnen!