Breaking News

Historie

Geschiedenis Hercules

Gymnastiekvereniging Hercules is opgericht op 23 oktober 1986.

De gymnastieklessen werden jarenlang gegeven in het kleine gymnastieklokaaltje aan de Nijkamp. In die tijd had Hercules vooral veel jonge leden; kleuters en kinderen die op de basisschool zaten. In de beginjaren hadden de gymnastieklessen een ”speels” karakter. Er werden voornamelijk veel spelletjes gedaan en zo nu en dan werden de kast, de langemat en de touwen eens gebruikt.

In 1995 kwam er een nieuwe leidster bij Hercules die de opleiding Verenigings Leidster Gymnastiek bij de KNCGV had gevolgd. Vanaf die periode is de gymnastiek- en turnsport in Harkema gegroeid. Hercules werd in 1996 lid van de KNCGV (sinds 1999 KNGU na de fusie met het KNGB) en mocht vanaf die tijd meedoen aan wedstrijden. En meedoen aan wedstrijden betekent dat je een oefening op 4 toestellen (sprong, brug, balk en langemat) moest laten zien. Dus alle toestellen werden fanatiek gebruikt. Een spanbrug was er niet maar omdat het niveau steeg en omdat er meiden waren die mee konden doen op de hoogste niveaus bij het KNCGV is er in die periode een spanbrug aangeschaft.

Ook is het 3-kleuren (blauw, rood, groen) verenigingspakje ontworpen. In die tijd eerst in lycra stof en sinds enkele jaren van velours. Verder werd er begonnen met het houden van uitvoeringen voor de families, bekenden, dorpsgenoten, etc. zodat iedereen de mooie gymnastiek- en turnsport in Harkema kan bewonderen.

Rond 2000 kwam er vraag naar acrogymnastiek. Enkele leden van Hercules waren erg nieuwsgierig hiernaar en wilden dit graag eens proberen. Vanaf die tijd zijn we gestart met 1 uur acrogymnastiek. De acrogymnasten doen ook mee aan wedstrijden georganiseerd door de KNGU.

Sinds de laatste jaren is het jongensturnen bij Hercules in opkomst. Enkele jongens komen uit Harkema maar op dit moment komen de meeste jongens uit de omringende dorpen. In 2009 werden 5 jongens Fries Kampioen!

Gymnastiekvereniging Hercules telt nu ongeveer 100 enthousiaste leden in de leeftijd van 4 t/m 25 jaar. We doen fanatiek mee aan de wedstrijden die georganiseerd worden door de KNGU, zowel op de recreatieve niveaus als op de hogere wedstrijdniveaus voor selectiedames.

Maar bovenal hebben we samen veel plezier in de gymnastiek- en turnsport en dat staat voorop!