Algemene informatie over wedstrijden
Als uw kind voor het eerst mee mag doen met een wedstrijd is dat natuurlijk altijd spannend. Hebben ze wel genoeg getraind? Wat moeten ze aan? Hoe laat moeten we er zijn? Wat kunnen we verwachten? Als leiding krijgen we al deze vragen regelmatig in de lessen.
Hercules in aangesloten bij de KNGU. Dit is de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie, de bond. De bond organiseerd per rayon, Friesland 4 rayons te weten: Noordoost, Noordwest, Zuidoost en Zuidwest. Wij zitten in rayon Noordoost.
Wanneer de kinderen nog in de recreatie wedstrijden zitten (nivo r1, r2 en r3) is de wedstrijd die zij hebben een speelse manier om te leren wat een wedstrijd is. Bij deze wedstrijd horen natuurlijk wel medailles en een diploma. Vanaf nivo 12 hebben de kinderen voorrondes voor de Friese Kampioenschappen (FK’s) Per nivo is het verschillend of ze 1,2 of 3 voorrondes hebben. Bij de jongens op de hogere nivo’s zijn de wedstrijden niet meer in het rayon verdeeld, maar in District noord (Friesland, Groningen en Drenthe) dit ivm beperkte deelname (wat de laatste jaren wel weer aantrekt!!)
Een wedstrijd begint altijd met een opmars. Iedere vereniging komt op met vaandel en alle deelneem(st)ers van de betreffende ronde lopen er achteraan. Ouders op de tribune kijken toe hoe hun kind (en de concurrentie) aan de wedstrijd begint.
Er wordt altijd geprobeerd om tijdens de wedstrijden voldoende begeleiding mee te laten gaan, in ieder geval 1 leidinggevende. Tijdens de wedstrijd krijgen de kinderen cijfers van gediplomeerde juryleden. Iedere vereniging is verplicht bij opgave van deelnemers ook juryleden te leveren.
De kinderen krijgen ieder hun eigen nummer, dat correspondeert met het programma. Na het turnen van alle toestellen volgt de afmars en later natuurlijk de prijsuitreiking. Bij iedere wedstrijd hoort een diploma. Het diploma wordt aan het einde van de wedstrijd aan de leidinggevende meegegeven en deze deelt het de eerstvolgende les uit. Wanneer de kinderen meerdere voorrondes hebben, krijgen ze na de laatste voorronde hun diploma met de cijfers van beide wedstrijden.
De uitslagen van de wedstrijden worden altijd op de site van de KNGU gezet. De doorstroming naar de FK’s wordt door de KNGU bepaalt. Zij kijken naar het aantal deelnemers per rayon en verdelen zo het aantal turnsters dat zich kan plaatsen voor het kampioenschap.
LET OP: Tijdens wedstrijden is, zoals hierboven omschreven, het dragen van een wedstrijdpakje verplicht. Deze zijn te verkrijgen via de leiding. Meer info
Wedstrijdgelden
Het wedstrijdgeld is per wedstrijd verschillend. Een volledig overzicht van de wedstrijdgelden welke door de KNGU zijn vastgesteld is terug te vinden op onze website.
Voor de groep springwedstrijden is er een aangepast tarief. De wedstrijdgelden voor groepsspringen bedraagt € 2,- per toestel. Reden hiervoor is dat we voor groep springwedstrijden altijd een extra les inplannen. Hiervoor hebben we als vereniging extra kosten voor zaalhuur en leiding.
Het wedstrijdgeld wordt via automatische incasso tezamen met de contributie geïnd. Het bijgevoegd linkje kunt u de wedstrijdgelden nalezen welke door de KNGU zijn vastgesteld:
Info KNGU wedstrijdzaken Dames
Info KNGU wedstrijdzaken Heren